Új élet Tenerifén-Life Tenerife

Új élet Tenerifén-Life Tenerife

Lakcim létesitése és közlekedés Tenerifén

2022. augusztus 15. - Tenedi

 

Újabb téma:
Lakcím létesitése, megszerzése (empadronamiento) illetve közlekedés kérdése.

Lakhelyet hivatalosan akkor tudsz létesiteni, ha:
1. Egy lakható ingatlan tulajdonosa vagy (Dueno vagy propietario)
2. Vagy rendelkezel egy Contrato vivienda szerződéssel (bérleti szerződés) Olyan ingatlanban, melyek megfelelnek az érvényes jogszabályoknak bérleti élőhelyként!
ha ezekkel rendelkezel, elmész a helyi Ajutamientoba (önkormányzat) és kikéred a hivatalos enpadronamiento igazolást!
Az igazolást minden bejelentkező személyre ki kell kérni és egy összesitő igazolást szintén!. Ennek is van költsége ami változó de jellemzően és általában 2,5 euro igazolásonként, melyet
bankkártyával tudsz rendezni!
Tudni kell hogy Spanyországban jellemzően sajátos szabályozások vannak!
Az élőhelyre meg vannak határozva a feltételek és felszereltségi körülmények egyaránt, annak alkalmasnak kell lennie az rendszeres életvitelszerü tartozkodásra, tisztálkodásra, főzésre és
pihenésre egyaránt. Tehát pl. ha nincs viz, vagy kicsi az alapterület akkor az önkormányzat nem fog kiállitani lakcimigazolást sem!
kötött szabály, hogy egy adott ingatlan esetében általánosságban 15 m2 alapterületenként lehetséges 1 személyt bejelenteni!
Tehát egy apartman esetében ami kicsi pl 30-40 m2 legfeljebb 2 vagy 3 személy tud fizikailag bejelentkezni!
Nagy buktató lehet az, pl. hogy kapsz egy bérleti szerződést, de mégsem tudsz bejelentkezni, mivel az ingatlanban "hivatalosan már van bejelentett személy!
Lakások tartós bérlete Tenerifen:
kétféle bérlés van általánosságban:
A: rövidebb idejü, általában 1-héttől legfeljebb 2-3 hónapig tartó bérlés ami a turizmusra jellemző!
B: a tartós itt élő személyes lakhatási bérlése!
Különbségek:
A rövid idejű bérlési lehetőségek esetében sokszor nem készül irásbeli megállapodás sem, tehát ilyen esetben nem tudsz hivatalosan lakcimet létesiteni sem. a havi dijak változóak, függ a szigeten
való helytől, a tenger közelségétől, vagy akár a felszereltségtől. A legolcsóbbak 1 hétre kb 300-350 eurótól indulnak 1 hétre értendően és akár a 2-4 ezer eurót is elkérhetik!
A másik bérlési forma az életvitelszerű tartozkodás!
jellemzően minimum 6 hónapra kötik, kérnek majdnem minden esetben 2-4 havi kauciót, 1-3 havi bérleti dij előre fizetését, és legfőképpen munkaszerződést! Ha ingatlanos fejvadász cég közvetit az
további 1-2 havi dijat kér sikerdijként!
Mindkét esetben kérhetnek kauciót károkozási vagy rezsiköltségek biztosítékaként! ez is változó jellemzően a rövidtávu bérletek esetében 100-400 euro átlag mondható el!
A jelenlegi energiaárak elszabadulása miatt egyre gyakrabban lehet belefutni abba az új szokásba hogy a bérleti szerződés már nem feltétlen tartalmazza a rezsiköltségeket, hanem meghatározzák mekkora összeget kell még fizetni pluszban!
Tehát ha ideérkeztek a szigetre, ezekkel a feltételekkel fogjátok szembetalálni magatokat! többen szoktak már foglalni magyarországról, ez is egy lehetséges megoldás!
Délen a bérlemények drágábbak, minél felkapottabb a hely annál megfizethetetlenebb a havidij!

Közlekedés:
Az esetek többségében nincs parkolásra lehetőség a ház előtt az utcán vagy a közelben. Sok esetben akár órákig is eltarthat mire találsz egy szabad parkolóhelyet! Napközben az áruházak, bevásárló
központok nagy parkolóit használják sokan, ugyanis a tengerparhoz minél közelebb akarsz parkolni, annál lehetetlenebb a vállakozás erre, illetve sok esetben csak és kizárólag fizetőparkolós
lehetőséget tudsz használni!
A Taxi olcsó és közeli helyekre nagyon is megfizethető! Azonban hosszabb távolságokra már huzósabb megoldás!
A TITSA buszhálózat körbeveszi az egész szigetet, és bérlettel bárhová eljuthatsz a partok közelében minden területen, bár ez időigényesebb. Észak és dél közötti utazás akár 3-4 órát is eltarthat!
A buszokon külön mobiltöltő portok vannak, az ülések kényelmesek és biztonsági övvel ellátottak. A Titsa kártya egy feltöltő kártya, felszálláskor lecsippantod, leszálláskor szintén és levonja a megtett út diját.
Az autó bérlése nem olcsó megoldás, javasolt a teljes körű biztositás, és komoly összegeket kérnek bizonyos kölcsönzők biztonsági kaucióként! Üzemanyag teli teli tankrendszerben müködik és ha leadáskor
nincs teletankolva a jármű eléggé borsos áron fogják ezt helyetted megtenni!
A közlekedési szabályokra oda kell figyelni!
Egyirányú utca alapesetben 20 Km! óra sebességhatárt határoz meg. Ha- 21 el bemérnek 200 eurós birsággal kell szembenézned!
A lakott terület alapesetben 30 Km / óra az osztottpályás úttesten lakott területe 50 KM/ óra a határ és nincs türelmi határ! Egyetlen kilométeres sebességhatár túllépése is komoly bírsággal jár ha bemérnek!
Tehát az autóvezetés megfontolt történet adott esetben!
A sebesség határokat táblával emelhetik magasabbra adott esetben, de egy figyelmetlenség nagyon sok pénzbe kerülhet!
Ha itt élsz a szigeten a jogsitványod érvényességi idejéig, nem kell kicseréni, ha lejár előtte 3 hónappal kell Spanyol jogositványt igényelned! A hivatásos jogositványok esetében nincs elismerés
arra adott esetben különbözeti vizsgákat kell tenned Spanyolországban! A Teherszállítás esetében pedig vannak komoly eltérések a kresszben szintén a magyar szabályozáshoz képest!
Bérelés esetében Északon jobbak az árak, szórt a terület és jellemzően nehezeb a megközelithetőség a munkavégzés szempontjából. egyes helyek hüvősebbek.
Délen süt a nap, de szelesek a sziget egyes részei állandó jelleggel.
Északon több a felhő és ha nem süt a nap magasabb részeken a hömérséklet sokkal hamarább tud leesni, akár 8-12 fokra is éjszakánként!

A bejegyzés trackback címe:

https://lifetenerife.blog.hu/api/trackback/id/tr9317908783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása