Új élet Tenerifén-Life Tenerife

Új élet Tenerifén-Life Tenerife

Nyaralás kutyával- 10 hasznos tipp hogyan készülj fel

2022. augusztus 26. - Tenedi

Nyaralás kutyával, vakáció tippek, tanácsok 

A melegebb hónapok elérkeztével a legtöbb ember gondolatai a nyaralások körül forognak. Míg régen a nyaralási tervek diktálták, hogy kedvenceinket kinél adjuk le megőrzésre, ma már egyre több utazó dönt úgy, hogy kutyáját is bevonja a kiruccanási tervébe. Amennyiben nemrégiben fogadtál örökbe egy kiskutyát, vagy korábban még nem volt alkalmad kutyával utazni, jobb, ha tudod, hogy a kutya első nyaralása megalapozza a jövőbeli utazásokat – így az a legjobb, ha az élmény mind a két-, mind a négylábú utazók számára élvezetessé válik!

Szeretünk a kutyáinkkal utazni – de akár egynapos kirándulást, akár többnapos nyaralást tervezünk, elengedhetetlen az alapos felkészülés. Mint minden jó nyaralásnál, némi utazás előtti tervezés sokat segíthet abban, hogy kutyája farkcsóválva élvezze első nyaralását, élete első igazán nagy kalandját. 

Íme pár tipp, hogy az első kutyás nyaralás sikeres legyen:

Győződj meg róla, hogy az általad kinézett nyaralás kutyabarát Mielőtt megterveznéd az utazást, tedd fel magadnak a kérdést: vajon kutyád szívesen tartana veled ezen a nyaraláson? Amikor a kutyáddal történő nyaralást tervezed, ügyelj arra, hogy olyan utat tervezz, amely során te és és kedvenced is jól érezheti magát. (Soha ne tervezd úgy, hogy kedvenced egyedül hagyod az autóban, amíg te egy gyors megállót tartasz; ez a katasztrófa receptje). Bár egyre több helyen megengedik a háziállatok belépését, (sőt, még inni, ritkán még enni is kapnak), sok helyen még mindig nem, például a legtöbb múzeumban, étteremben, vidámparkokban, védett területeken, például vadrezervátumokban, barlangokban, és még sok más helyen. A legtöbb háziállattal utazó számára az autós utazás sokkal egyszerűbb, mint a légi utazás. Kivételt képeznek a kistestű, 20 kiló alatti kutyák (egyes légitársaságoknál még kisebbek), amelyek elférnek a lábadnál, az előtted lévő ülés alatt. Ha kutyád ennek megfelelően a repülőgép utasterében utazik, akkor a teljes repülés alatt a kennelében kell maradnia; nem utazhat az öledben 

Győződj meg róla, hogy kutyád is készen áll az utazásra

Szuper, összeállt az útiterv, lesz benne autós utazás, néhány szórakoztató szabadtéri tevékenység és rengeteg idő arra, hogy útközben megálljatok kedvetek szerint – eddig minden rendben! Azt azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy kedvenced számára a nagy utazás sok új impulzussal és sok esetben stresszel is jár. Kutyádnak ismernie kell az alapvető parancsokat, és szocializálódnia kell új emberekkel, mielőtt hosszabb időre idegen helyzetekbe vinnéd. A nyaralás során is szüksége lesz majd arra, hogy hozzá legyen szokva idegen emberekhez és helyzetekhez. A kölyökkutyákat teljesen be kell oltani, mielőtt útnak indulnátok, különösen akkor, ha más kutyák által gyakran látogatott megállók, például kutyaparkok is a nyaralás részei. Ha még úgy érzed, hogy kutyád nem áll kiképzés tekintetében a kívánt szinten, érdemes az első nyaralást egynapos kirándulások sorozatává tenni, ellátogatva egy új parkba, egy kutyabarát teraszos étterembe és egy kutyabarát üzletbe, mielőtt nekivágnátok egy több napos nyaralásnak. Bár kutyádnak semmiképpen sem kell a társaság közepének lennie ahhoz, hogy élvezze a kiruccanást, fontos, hogy ő is biztonságban érezze magát a nyaralás során felmerülő helyzetekben Ennek kapcsán érdemes kutyakiképző tanácsát is kikérni, hogy minden szituációra, és kutyád viselkedésére vonatkozóan személyre szabott tippekkel felvértezve indulhassatok neki az utazásnak. 

Lépésről lépésre...

Nem kell az első nyaralás alkalmával az egész világot bejárni. Tervezz egy rövid kirándulást kutyáddal egy kutyabarát étterembe vagy egy parkba, hogy megnézd, hogyan kezeli kedvence az élményt. Jól viselkedik? Tervezz ezután egy ottalvós kirándulást (csomagold is be a kutyád kedvenc ágyneműjét, játékát és szokásos étrendjét), hogy megnézd, hogyan viseli a kutyus az éjszakát egy új helyen. Ha meggyőződtél arról, hogy kedvenced élvezni fogja a távol töltött éjszakát – legyen az akár kemping, szálloda vagy panzió – akkor eljött az ideje megtervezni az utazást! 

A pozitív első élmények 

Fontos, hogy már kutyád első élményei is pozitívak legyenek. Első kirándulásnak például érdemes egy túraútvonalat felfedezni, ahol könnyedén össze tudtok hangolódni, és könnyebben kiismered, hogy milyen igényei lehetnek kedvencednek. Emellett ne felejts el valamilyen kutya itatót vinni kedvenced számára, mert egy ilyen kaland során egészen biztosan szomjas lesz!

Állatbarát szállást keress

Ha már kitaláltad, hova utaztok, látni fogod, hogy az egyre növekvő számú állatbarát szálláshelyeknek köszönhetően a keresgélés könnyebb, mint valaha. Amikor összehasonlítod a szállodákat, érdeklődd meg mind a háziállatokkal kapcsolatos díjakat, és más vonatkozó költségeket. Ellenőrizd a lehetséges korlátozásokat is, hiszen ahány szálloda, annyi szabály létezik, és a konfliktusok elkerülése érdkében fontos, hogy tisztában légy velük 

Egyeztess az állatorvosoddal

Egy utazás előtti beszélgetés az állatorvossal szintén jó ötlet annak érdekében, hogy megtudd, vannak-e egészségügyi akadályai az utazásotoknak. Ellenőrizd továbbá azt is, hogy milyen igazolványokat kell kutyád utazásához beszerezned, és ebben tud-e esetleg segíteni az állatorvos.Ha kutyád például még nem rendelkezik mikrochippel, állatorvosod ebben is segíthet neked, ezt feltétlen ajánlanánk, ha utaztok valahova. 

Légy rugalmas a programot illetően

Kutyával utazni csak úgy lehet, ha lelassítasz, és élvezed a programokat, a múló pillanatokat. Ügyelj arra, hogy gyakrabban álljatok meg útközben, és úgy tervezz, hogy az útiterv kapcsán valószínűleg rugalmasnak kell majd lenned. Néha a legjelentéktelenebbnek tűnő pillanatok – például az út menti fotózás egy virágos mezőn, vagy egy új park meglátogatása – lehetnek a legemlékezetesebbek. 

Kutyád számára is figyelmesen pakolj be

Egy új hely tele van csupa ismeretlen és idegen dologgal kutyusod számára is. Fontos, hogy ilyen körülmények között is otthon tudja érezni magát. Semmiképpen se hagyd otthon fekhelyét, kedvenc játékait, az etető és itató tálakat, pórázát és nyakörvét, és minden más hasznos felszerelését. Emellett célszerű lenne nyakörvére egy bilétát helyezni az elérhetőségeddel, arra az esetre, ha nyaralás közben valamilyen oknál fogva elvándorolna, és nem találnád meg 

Biztonságos utazás

Bárhová is utaztok, a biztonság az első. Ahogyan az autóban utazó összes emberi utas is beköti magát, úgy kutyád számára is fontos, hogy kutyáját biztonságosan rögzítve legyen a gépjárműben. Mindössze egy percet vesz igénybe, hogy biztonságosan becsatold kutyád hámját a biztonsági övekhez, vagy rögzítsd őt egy hordozóban. Nemcsak kutyád lesz nagyobb biztonságban baleset vagy hirtelen megállás esetén, de te is nyugodtabban utazhatsz annak tudatában, hogy kedvenced biztonságban van mögötted. Semmiképpen se engedd, hogy kutyád kidugja a fejét az autóból, mert ez – bár rendkívül sok gazdi esetében előfordul – nagyon veszélyes kedvenced számára. Kutyáddal történő első nyaralásotok olyan emlékeket fog szerezni, amelyeket soha nem fogtok elfeledni.

Legyetek tekintettel másokra

Bár számodra biztosan kutyusod a világ közepe, más emberek számára lehet, hohy nem annyira jó élmény ha odafut hozzájuk, vagy heves farokcsóválással üdvözli őket a parton, a szállodában...

Ahány ember annyi felfogás, és ahány ország, annyi kultúra igy nem árt tekintettel lenni a többi pihenésre vágyó emberre.

Jó nyaralást!

A bejegyzés trackback címe:

https://lifetenerife.blog.hu/api/trackback/id/tr9717916755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása