Új élet Tenerifén-Life Tenerife

Új élet Tenerifén-Life Tenerife

Hogyan győzzük le a fognyűvő manót, avagy hasznos tippek fogfájás esetére

2022. szeptember 08. - Tenedi

Utolért amitől a legjobban félek. Immáron egy hete sajog gömbölyded orcám sajnos nem attól hogy pofánvágtak. Inkább választanám azt a lehetőséget, de ez adatott. Már beszedtem az összes lehetséges és készletemen lévő de lehet lejárt-mert nem használ- gyógyszert. Persze hogy most és itt ért el ami 46 évem alatt otthon soha. Ebben az a poén, hogy mielőtt kijöttünk volna elmentünk nagygenerálra, hogy ilyetén prbléma ne legyen itt a nagy ismeretlenben. Aki ismer tudja hogy a fog és a fogorvos az én legnagyobb mumusom, irtózok és félek a számban turkálni akaró szadistától, de már a tudattól is hogy a fogamhoz ér a középkori kinzóeszközeivel. Nem egy alkalommal egy szimpla fogkőleszedésen vagy fogtömésen amortizáltam le a rendelő berendezését görcsös pánikolós kapaszkodásommal kezelés közben, ráadásul úgy hogy bárki nyugodtan pofán rúghatott volna annyira be voltam injekciózva. De igy is full para az egész. Nekem. Velem ellentétben Apa szuri nélkül flegmán tűri, a fogfúrást és tömést... Egy állat. De irigylem. De még kemény vagyok félelemmel felvértezve még kitartok hátha megoldódik a fehér köpenyes mumus nélkül is a dolog.

Ez a kis összeállitás azoknak készült akik hasonló cipőt húztak mint én, és halogatják a szadisták-bocsánat a kifejezésért, de szerintem valamennyi hajlam kell ahhoz hogy ártatlan embereket megkinozzanak ráadásul pénzért- valamelyikének felkeresését.

Lelkem rajta mindet kipróbálom igy saját példámból okulva megosztom eme hasznos praktikákat Veletek is, -ne kelljen- de hátha szükség lesz rá.

 

A FOGFÁJÁS CSILLAPITÁSA HÁZI MÓDSZEREKKEL

Az a nyomoronc fogfájás nem nézi a naptárt, elérhet bennünket hétköznap, karácsonykor, de akár a jól megérdemelt vakációnk kellős közepén is. Ráadásul nem csak minket gyötör meg, hanem előbb-utóbb a családunk többi tagját is, hiszen sajgó foggal nehéz jópofit vágni a dolgokhoz.

 

-Lüktet, nyilall, sajog, hasogat

A fogfájás a fejfájás-én már csak tudom- után a második leggyakoribb, heves fájdalom, a fog és a hozzá kapcsolódó szövetek gyulladásainak tünete. A fogbetegségek általában fájdalommal járnak, de nem minden fogbetegségnél és azok nem minden stádiumában tapasztalunk kellemetlen érzést. A fájdalom kiindulhat a fog keményszöveteiből, a fogbélből (pulpa) és a fogtartó szövetekből. Széles skálán mozog az egészen enyhétől az elviselhetetlenig.

-De miért fáj?

A fogak, illetve a hozzá kapcsolódó szövetek fájdalmát okozhatja fogszuvasodás, a fog mechanikai sérülése, kopása, fogfejlődési rendellenességek, a bölcsességfog gyulladása, fogínysorvadás és egyéb ínybetegségek, az éjszakai fogcsikorgatás és szorítás, de akár egy sérült vagy meglazult tömés, rosszul felhelyezett korona is. Leggyakoribb a fogszuvasodás okozta fájdalom.

A fogfájásnak több formája van: lehet éles-nyilalló, tompa-elhúzódó vagy éppen lüktető. Mindegyik fajta fájdalom mögött meghúzódik valamilyen ok, aminek mihamarabb utána kell járni és kezelni.

De mit tegyünk, ha hétvégén, vagy épp a nyaralás alatt támad a fogfájás, és nincs lehetőségünk azonnal orvoshoz fordulni?

Nos itt van pár praktika ha váratlanul egy lakatlan szigeten érne a kin.

 

1. Jegeljük a témát!

Nejlonzacskóba tegyünk jégkockákat, a kis csomagot bugyoláljuk tiszta, vékony konyharuhába, törölközőbe és tegyük a fájó fog felőli arcoldalra 5-10 percre. A műveletet negyedórás szünetekkel ismételhetjük. Ha nincs kéznél jégkocka, természetesen egy zacskó mirelit zöldség vagy egy kis palack lefagyasztott ásványvíz is tökéletesen megfelel. A legjobb a jégzselé párna, amely izom- és ínsérülések, orrvérzések esetén is jó szolgálatot tehet, és kiválóan idomul a borogatott felülethez.

A jég enyhíti a fogfájást és zsibbasztó hatással van az idegvégződésekre.

 

2. Öt órai tea

A tea érösszehúzó csersavat tartalmaz, amely enyhülést hoz és csökkenti a duzzanatot. Beáztatott langymeleg (nem forró!) feketetea filtert helyezünk a fájó fogra. Langyos kamilla-vagy zsályateába mártott vattadarabbal is borogathatunk. Mind a kamilla-, mind a zsályafőzet használható szájöblögetéshez, gargalizáláshoz is: légúti megbetegedések tüneteit, valamint a száj-, a fogíny és a toroknyálkahártya gyulladásait enyhíthetjük így. A mentából készült főzet hasonlóképpen gyulladáscsökkentő és érzéstelenítő hatású.

 

3. Só-bors

Só és bors mindenhol kapható, a háromezer méter magasan lévő túristaházban épp úgy, mint a trópusi sziget bódéjában. Keverjünk egy teáskanál sót egy pohár langyos vízbe, és öblögessünk vele. A só letisztítja a fog környékét és csökkenti az íny duzzanatát. Ez az eljárás szükség szerint ismételhető.

Még egy tipp: azonos mennyiségű sót és borsot elegyítsünk néhány csepp vízzel, majd az így kapott pasztát kenjük az érintett területre: szinte azonnal kifejti antibakteriális, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását.

 

4. Fűszerek

Kutakodjunk tovább a fűszertartó polcon.

A kurkuma, illetve a gyömbér például jóval többet tudnak annál, mint hogy pusztán az ételeink ízesítésére használjuk őket. A kurkuma gyulladáscsökkentő hatását Indiában már évezredek óta ismerik; Ázsiában pedig a gyömbért használják fájdalomcsillapításra, a gyulladásos folyamatok enyhítésére. A mézeskalács és a forralt bor elképzelhetetlen nélküle, de nem csupán ezért szeretjük a szegfűszeget. A benne található eugenol közismert érzéstelenítő és csíraölő hatásáról. A patikából, gyógynövényboltból beszerzett szegfűszegolajból cseppentsünk egy pohár vízbe és öblögessünk. Vegyíthetjük olívaolajjal, ekkor a keverékbe áztatott vattacsomót helyezzük a fájó fog mellé; szinte azonnali enyhülést érzünk majd. Ha nincs szegfűszegolajunk, használjunk sima szegfűszeget: néhány egész szemet kapjunk be, hagyjuk a szánkban felpuhulni, majd rágjuk szét és tartsuk a fájós fog közelében 20-30 percig.

Figyelem! A szegfűszeg és olaja nagy dózisban hányásos rohamokat, máj- és veseelégtelenséget okozhat, ezért bánjunk csínján vele; máj- és vesebetegek, vérzékenységben szenvedők, cukorbetegek, kisgyermekek és várandós vagy szoptatós kismamák esetében pedig kerüljük alkalmazásukat.

 

5. Illóolaj

Használjuk ki a természetes illóolajok antibakteriális hatását! A multifunkcionális háziszerként alkalmazott, leginkább gombaölő hatásáról ismert csodaszer, a teafaolaj mellett a célnak a levendula-, rozmaring-, borsmenta vagy zsályaolaj is megfelel.

 

6. Fog-hagyma

Lehet, hogy a gonosz szellemeket és a vámpírokat csak a népi hiedelem szerint űzi el, de antibiotikus és egyéb gyógyászati hatásai miatt fogproblémák esetén (is) megkönnyebbülést hozhat a fokhagyma. A szétzúzott fokhagymagerezdet dörzsöljük a fájó fog környékére. Ha a fokhagymát felfaltuk a reggeli vajas pirítóshoz, a szintén antiszeptikus és antimikrobiális tulajdonságokkal bíró vöröshagyma is tökéletesen megfelel: rágcsáljunk el -már ha tudsz-belőle egy darabot nyersen, természetesen a fájós oldalra koncentrálva!

 

7. A szíverősítő pálinka

Népi gyógymód, de éppen ezért biztosan beválik, ha a fájdalmas fog felett egy korty pálinkát megtartunk egy ideig. A fogíny felszív valamennyit az alkoholból, amely ilyen töménységben zsibbaszt és fertőtlenít. A maradékot – habár ez van, aki szerint megbocsáthatatlan bűn – egyszerűen köpjük ki. 

Ez a módszer persze erősen 18+-os!

A fenti tippek a legtöbb embernél működnek, és ténylegesen enyhítik a fogfájást. Ám nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a szakszerű orvosi ellátást nem helyettesítik! Ezért, amint tehetjük, keressük fel fogorvosunkat.-ne úgy mint én!-

A bejegyzés trackback címe:

https://lifetenerife.blog.hu/api/trackback/id/tr9317926729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása