Új élet Tenerifén-Life Tenerife

Új élet Tenerifén-Life Tenerife

Calima Tenerifén

2022. október 04. - Tenedi

Megértük első Calimánkat Tenerifén. 

Nem túl kellemes, de nem is vészes a dolog. A kellemetlenség abból adódik, hogy a szálló por mindent beterit és olyan mintha az Indiana Jones filmbe pottyantál volna. Még a fogad közt is roszog ha kimerészkedsz. Kapar a torkod, ég a szemed.  Be is pattintottuk a bicókat mert nem hiszem hogy a homok jót tesz neki. Ami még bazi unkomfortable az a meleg ami ezzel jár-fülledt, rádtelepedő nehéz meleg.

De mi is a Calima pontosan?

Maga a Calima szó a spanyol “köd” szóból ered. Ebben az esetben a köd egy por- és homokréteg, amelyet az Afrikából érkező erős szél hoz magával. A Kanári-szigetek délnyugati részén időjárási frontok alkalmanként még tovább fokozhatják a szélsebességet. Ezekben a széljárásokban a Calima felerősödhet, nagyon magas hőmérsékletet hozva magával, és képes az Atlanti-óceán felett 5000 méter magasra szállítani a port. Több százezer négyzetkilométert borít be a szaharai homokból álló sűrű felhővel, és időnként elképesztő módon még a Karib-térséget is eléri.

Az elmúlt 20 évben a Calima hullámai nem megduplázódtak, hanem megháromszorozódtak. Bár nem tűnik logikusnak, a Calima télen gyakoribb, mint nyáron. Ez a szél irányának köszönhető. Míg a nyári hónapokban a Calima a légkör legmagasabb rétegeiben éri el szigeteinket, addig télen az alacsonyabb rétegekbe jutnak, és sokkal nagyobb veszélyt jelentenek. És, hogy miért veszélyes ez? Amikor a Calima a légkör ezen alsó rétegébe kerül, keveredik más mikroszkopikus méretű elemekkel. Baktériumrészecskékkel, pollenekkel, gombákkal és szennyező elemekkel, valamint vírusokkal. A városi területeken az üvegházhatású gázokkal mint a nitrogén-dioxid (NO2), az ózon (O3) és a kén-oxid (SO2) keveredik.

Mennyi ideig tart?

A kalima általában néhány órától akár egy hétig is eltarthat. Ezt követően az égbolt kezd kitisztulni, és a látási viszonyok fokozatosan javulnak.

Mit okoz?

A Calima számos légzőszervi problémával és a nyálkahártyák irritációjával kapcsolatos tünetet okozhat. Általában a tipikus orrdugulást, szemviszketést és még köhögést is okoz. Ezenkívül, ha a szálló por hatása tartósan fennáll, mint ahogyan az utóbbi időben, akár hörgőgörcs (súlyos légzési nehézségek), mellkasi fájdalom és asztma is jelentkezhet. Mindezek miatt ajánlott a légzőszervi és szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek óvintézkedéseket tenni

Hogy vészeld át?

A Calima mennyisége és súlyossága változó, de a helyiek számára mindig is a Kanári-szigeteki élet része volt.

A legjobb tippek, amelyeket eddig kaptam, az első és legfontosabb, hogy igyunk sok vizet, a folyadékpótlás az első számú. Másodszor, tartsd az ajtókat, ablakokat, redőnyöket és függönyöket egész nap csukva.  A másik tanács az volt, hogy szálljunk be az autóba, kapcsoljuk fel a légkondit és irány a sziget magasabb pontja. Ha kimerészkedsz viselj napszemüveget, maszkot.

 

Mit ne tegyél:

-Ne parkolj kint.

-Ne hagyd nyitva az ablakokat.

-Ne tornázz a szabadban.

-Ne menj strandolni.

 

Szórakoztató dolgok Tenerifén homokvihar idején: 

-piszkáld, bosszantsd fel  párodat garantált a pár órás elfoglaltság -rosszabb esetben több napos- 

-a pókok, gyikok és egyéb lakásodban élő kisállatok ápolása

-Párod elszabadult pártalan zoknijainak összeterelése

-bármilyen társasjáték akár egyedüli végzése is

-a gyerek távoltartása a nasisdoboztól

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lifetenerife.blog.hu/api/trackback/id/tr7817946274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása