Új élet Tenerifén-Life Tenerife

Új élet Tenerifén-Life Tenerife

Mi az a NIE szám

2022. augusztus 14. - Tenedi

No elkezdem rendbe szedni azokat az infókat melyek érintenek minden kiköltözni akaró egyént. Rengeteg bosszúságtól, félinfóktól, esetleges lehúzásoktól,és sok idegrángástól menekülhetsz meg ha tudsz ezekről

Mi az a NIE szám?

A legelső hivatalos dokumentum, amelyre minden új Tenerifére költözőnek szüksége lesz, egy NIE (Numero de Identificacion Extranjero).

Hallasz majd ezekről is : DNI, NIE, NIF, CIF stb.
A DNI spanyol nemzeti személyazonosító igazolványra utal (miközben a legtöbb külföldinek csak útlevele van ezzel egyenértékűnek).
A NIF a spanyol állampolgárok egyedi adószáma (amely valójában megegyezik a DNI-ben szereplő számmal).
A CIF egy vállalat vagy hasonló szervezet adószáma.

Külföldiek esetében a megfelelő szám a NIE szám.
A NIE-szám szinte minden pénzügyi, jogi vagy adminisztratív ügyben szükséges, amellyel Spanyolországban kell foglalkoznia, beleértve:
Ingatlan vétele vagy eladása
Autó/motor/csónak vásárlása
Bankszámla nyitása
Hitelkártya, kölcsön vagy jelzáloghitel igénylése
Munkát szerezni
Önálló vállalkozói tevékenység létrehozása vagy cégvezetés
Vállalkozás vétele vagy eladása
Jelentkezés egyesületi tagságra
Örökölj vagyont, ha valaki meghal
Jelentkezés egészségügyi ellátásra vagy magán egészségbiztosítás megkötése
Közüzemi számla fizetése
Kössön mobiltelefon-szerződést
Spanyol jogosítvány igénylése
Biztosítási kötvény megkötése
Spanyol végrendelet készítése
Társadalombiztosítási vagy adófizetési kötelezettség
Horgászengedély igénylése
Minden NIE-szám X-szel vagy Y-vel kezdődik, amelyet 7 szám és egy utolsó betű követ (pl. X-1234567-B).
Ez a szám egy életen át veled marad, még akkor is, ha bármely időszakra elhagyod Spanyolországot.
Nem kell megújítani és nem jár le. A papíralapú bizonyítvány régebbi példányai 3 hónapos lejárati dátummal érkeztek, míg az újonnan kiállított igazolásokon nem szerepel lejárati idő.
(A régi lejárati dátum mögött meghúzódó logika az volt, hogy törvényesen csak 3 hónapig tartózkodhat Spanyolországban, anélkül, hogy tartózkodási engedélyt kérne.
Ezért azt feltételezték, hogy csak a tartózkodás első 3 hónapjában lesz szüksége NIE-tanúsítványra ezt követően vagy elhagyja Spanyolországot, vagy egy zöld Residencia kártyával helyettesíti a NIE-tanúsítványt.
A szervezetek és vállalkozások 99%-a azonban nem is nem is vették a fáradtságot, hogy ellenőrizzék a NIE lejárati dátumát.)

Ennek a számnak az igénylésére meg lehet kérni egy spanyolul beszélő itteni személyt, sokan foglalkoznak ezzel, de érdemes körbenézelődni mert az árak elég szélsőségesek és borsosak is lehetnek. Nekünk egy rendkivül kedves korrekt és megbizható személy intézte, minden terhet levéve a vállunkról..Ezúton is hálás köszönet érte! Spanyolul nem beszélőként rendkivül megnyugtató volt a segitsége. 

Ha tudsz spanyolul vagy angolul akkor magad is el tudod intézni rendkivül egyszerű.  A z illetékes policia nacionalnál kell időpontot kérni és a letöltött kitöltött dokumentumokkal elmenni leadni előtte a bankban befizetni az illetéket 9.84 euro és két nap múlva lehet is menni a NIE számért. 

A bejegyzés trackback címe:

https://lifetenerife.blog.hu/api/trackback/id/tr9617907985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása