Új élet Tenerifén-Life Tenerife

Új élet Tenerifén-Life Tenerife

Számlanyitás, utalások Tenerifén

2022. augusztus 15. - Tenedi

 
Bankolás
hogyan csináljuk és hogyan ne!

Ha túristaként érkezel a szigetre,tudod használni a dombornyomott magyar kártyádat.
A hívatalos autóbérlők előnyben részesítik a credit kártyás tulajdonosokat!
Mi ennek az oka?
A válasz egyszerű, a bankok nem adnak mindenkinek milliós credit (hitel) kártyákat, akik kapnak megfelelő minősítésű megbízható ügyfelek, igy ez az autó bérléssel foglalkozó cégek felé is magasabb
biztonságot, és bíztosítékokat jelent.
Ide költözve itt élőként azonban jól jöhet egy helyi számla!
Ennek is két kategóriája van a külföldiek részére!
Az egyik kategória, a nem rezidens számla, mig a másik kategória a rezidens státuszú számla!
A különbségek:

-nem rezidens számla nyitása egy kedvezmény, lehetőség a letelepedni szándékozók részére. Nem minden bankfiókban elérhető!
Lakcim, NIE és telefonszám kell a megnyitásához, de cimnek az anyaország is megadható!
Az igényelt kártyák sok esetben dombornyomat nélküliek, de tökéletesen müködnek bármely más országban is. A kártyák általában pár munkanap alatt max 1-2 hét elkészülnek és személyesen átvehetőek
a bankfiókokban.
A nem rezidens számla státusza maximum 2 év. Ezt követően a számlát véglegesiteni (kicserélni) kell rezidens státuszú számlára!

A rezidens számla nyitásának feltétele:
Nie szám , Rezidens igazolás (zöld kártya) Valódi, állandó lakcim (egyezzen a zöld kártyán szereplővel) Spanyol telefonkártya (sim)
Ha vállakozó vagy értelemszerüen a vállakozások is ehhez a számlához kell hogy csatlakozzon.
Buktatók! Kevesen tudják hogy kicsi forgalom esetén jelentős havi dijakat számlázhatnak a különböző bankok!

Pénzutalás előnyök, hátrányok:
Ha magyar nem konvertibilis számlához csatolt kártyával fizetsz a szigeten, akkor jelentős váltási költségeid keletkezhetnek! (Deviza eladási vételi árfolyamveszteség)
Ha helyi kártyával rendelkezel értelem szerüen ilyen költség nem keletkezik. Azonban van egy két lényeges dolog amire oda kell figyelni!
Buktatók:
Spanyol szabályok értelmében 20 ezer euró felett készpénz behozatala büncselekmény!
Készpénz helyett átutalás javasolt nemzetközi Viber rendszerben.
Van egy nagyon jó váltási kiskapu a házat vásárló forintforrással rendelkezők részére!
Bizonyos magyar bankok esetében (az ERSTE ilyen, tapasztalat) a deviza átutalás magyar forint számláról külföldi deviza számlára EU-n belül mindösszesen 4-14 ezer ft összköltséggel, a MNB
hivatalos deviza közép árfolyamához lehető legközelebbi értéken váltódik a forint Euróra!
További baj forrása lehet a következő tényállás:
A Kanári szigeteken a bankok ellenörizhetik és többnyire ellenörzik a pénz származását, és kérdéses esetekben vagy egy bizonyos összeghatár felett a számlát blokkolják a pénz származásának
leigazolásáig!
Tehát a lényeg hogy ha valaki több tizezer eurót utal itteni számlára annak származását utalás előtt a bankfiók felé igazolni kell!
ezt hogyan lehet?
Ha eladtál egy ingatlant és a bevételed onnan származik a következő a teendő:
Ügyvédnél szerződés kötés!
Közjegyzőnél hiteles másolat készítés a szerződésről!
Budapesten a közjegyzői kamarában hiteles apostille igazolás (interneten nyomtatvány kitőltése és időpont kérése szükséges előzetesen)
Kiérkezve szigetre Hermann Boér Nóra ! (tiszteletbeli konzul) az aki hivatalos Spanyol nyelvre tudja forditani mint szakforditó aki szerepel a Spanyol szakforditói névsorban!
Ha összeállt ez a dokumentum köteg kétszer is átszalagozva pecsételve Magyar szinű szalagokkal, apostille és konzuli pecséttel, na akkor áll össze az a hivatalos dokumentum, ami igazolja hogy a
pénz egy általad Magyarországon értékesitett ingatlan vételárából származik!
Ha a pénz munkából, vagy előtakarákosságból vagy banki megtakaritásból, kötvényekböl, tőzsdei részvények hozamából , stb. származik ugyanez a procedura, csak az adott szerv (adóhatóság, bank, stb.)
igazolja a megtakaritás származását, ugyancsak el kell látni apostille pecséttel, ha nincs illetékes szerv közjegyző előtt hiteles másolat a lépések hasonlóak
Ha van hitelesithető szerv akkor a külügynimisztérium látja el Aposzille pecséttel, )Pl. adóigazolást)
Ha nem tudod igazolni hogy az átutalt öszeg honnan származik, akkor blokkolhatja a bank. Ha ez megtörténik nem tudod az összeget felszabaditani, fizetni, interneten használni a számlát.
Mit ne mondjak elég kemény helyzet ha van pl 100 ezer eurod, de nem férsz hozzá, és vissza kell térned Magyarországra intézni a nyomtatványokat, dokumentációt, miközben a pénzedhez nem férsz hozzá!
Főleg ha minden pénzed átküldted az itteni számlára és úgy érkeztél, hogy már maradni szerettél volna! Persze nem férsz hozzá és még egy repülöjegyet sem tudsz vásárolni a számládról!
Elkerülhető ez a helyzet, ha bankszámla nyitáskor jelzed a banfiók felé, hogy hamarosan mekkora várható összeget utalsz. Ök pontosan megmondját mik lesznek a teendőid hogy elkerülhető legyen a probléma!
Tehát ha eladtál ingatlant és érkezni fog nagyobb összeg az itt megnyitott számládra, akkor ezt a dokumentunot minél hamarább kezd el intézni!
Ha nyitsz egy számlát, és rakosgatod a plusz forrásaidat ugyancsak figyelni kell a pénzmosási törvényben meghatározott határok miatt (12 ezer euro/ év készpénz, illetve 20 ezer euro felett számlamozgás)
másik buktató: Pénz befizetése helyben készpénzben!
A Kanári rendszerben évi 12 ezer euro adómentes bevételi határa miatt havi 1000 euro fizethető be készpénzben a számlára, mindegy hogy bankfiókban vagy befizető automatában!
A havi 1000 eurot meghaladja az összeg az államkincstár (adóhatóság) felé a banknak kötelessége jelezni, mely adott esetben adóellenörzést, szankcionálást is bevonzhat a befizetés függvényében.
Erre mindenki figyeljen oda!
3. buktató: Bírságok szabálysértések és következményeik, adótartozások, szolgáltatói beszedések, vállakozási szerződésekből származó és egyéb követelések!
A magyar rendszerrel ellenttben itt nincs olyan hogy majd fizetek, meg hogy majd ha behajtják, stb.
HA beleszaladsz egy bírságba itt egyszerüen leemelik a számládról!
Pl egyirányu utában 20 Km/ óra helyett 21 Km/ órás sebességgel bemérnek a spanyol rendszámú autóddal mint rezidens polgárt. (lehet hogy a barátod vezeti, lényegtelen . Akkor kapsz 200 euros bírságot, melyet a szabálysértéstől számított pár percen belül már le is emelték a banszámládról!
Szóval nincs kibujás vagy körbetartozás. Itt leveszik a számládról a pénzed!
Ha volt egy szerződésed, és a munka végeztével nem fizetsz határidőre a vállakozó leemelheti a számládról a szerződésben megállapodott összeget.
Bizonyos esetekben a pénzösszeg visszahivható záros határidőn belül de nem minden esetben!
Tehát jól meg kell gondolni egy számla nyitás előnyeit hátrányait.
Adott esetben ingatlan vásárlás esetén csekkeznek az eladó és vevő között a Notário (közjegyző) , de egyedi esetekben elfogadják az utalást ami jelentősen kisebb teher, azonban ilyen esetben
csak spanyol számláról utalhatsz a ház vételárának kiegyenlitésére!

A bejegyzés trackback címe:

https://lifetenerife.blog.hu/api/trackback/id/tr9417908787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása