Új élet Tenerifén-Life Tenerife

Új élet Tenerifén-Life Tenerife

A banán- avagy honnan és hogyan is kerül az asztalodra

2022. augusztus 26. - Tenedi

 

Tenerifén főleg az északi részen akárhova nézel banántermelő ültetvényeket látsz. 

Nagyon tetszett, hogy mikor leugrottam a boltba vagy a buszmegálló felé menet láttam ahogy a hatalmas teherautók a kibélelt platójukon roskadásig rakott banánokkal begurulnak a szinte minden faluban megtalálható depókba. Ezért is jött az ötlet, hogy körbejárjam hogyan is lesz a banán az asztalunkon.( egyébként a tenerifei banánnak teljesen más ize van mint amit Mo-n vettünk a madaras boltban.) 

No figyuzzatok csak:

A banán a világ legmagasabb egyszikű lágyszárú növénye, délkelet-Ázsiából származik.

A portugálok a 15. század elején banánsarjakat telepítettek Nyugat-Afrikából a Kanári-szigetekre.

A legtöbb trópusi éghajlatú országban termesztik. A banán szüretelése lényegében azt jelenti, hogy kivágják a termést adó banánfát (valójában fűféle), mert minden egyes szál csak egyszer hoz termést. A levágott banánfürtön még nem érett a banán, azaz nem sárga színű. Egy tő 50-70 kg gyümölcsöt érlel.

Hónapokba telik, mire előkészítik a területet, lyukakat vájnak a földbe, és belehelyezik a banáncsemetéket. Az ültetés után fél évvel megjelenik az első termés. A növény gyökeréből minden évben kihajt a termést hozó hajtása, amikor eléri a 2-3 m magasságot, megjelenik bordós-lilás bimbója, s a termékenyítés sorrendjében elkezd nőni a banánfüzér. Virágzástól szüretig a fajtától függően 80-180 nap telik el.  Virágzáshoz legjobb a 26-28 °C közötti hőmérséklet, a gyümölcs fejlődéséhez 29-30 °C az ideális.

Amikor beérett a gyümölcs, a szár elfonnyad, lehanyatlik, s tavasszal új termőhajtás jelentkezik a növényen. Az ültetvényesek csak a termést hasznosítják, szárát pedig a talaj erősítésére leszántják.

A még éretlen banánokat kék műanyag zacskóval fedik be.

Ez megóvja őket a sérüléstől, illetve a növényvédő szerektől, amelyekkel a fát bespriccelik. A banánt éretlenül, zölden szüretelik, majd szüretelés után megmossák, felcímkézik és dobozokba rakják. Az ültetvényről zsákszövettel bélelt teherautóval szállítják a banánt a raktárba, ahol megvizsgálják és osztályozzák őket. Mivel az európai vásárlók tökéletes gyümölcsre vágynak, csakis a hibátlan banánokat exportálják. Amelyik gyümölcs nem felel meg a magas minőségi elvárásoknak, azt helyben, igen alacsony áron adják el.

A banánt hűtőkamionokkal szállítják el a banánérlelő üzemekbe. A banánérlelés mindig ott zajlik, ahol majd a banánt értékesíteni kívánják, mivel az érett banán szállítása nagyon kockázatos. A banán az érlelő üzemekből a szupermarketekbe, boltokba kerül. Az egy főre jutó banánfogyasztás Magyarországon évi 7 kilogramm.

Több mint 70 fajta banán létezik! 

Főzésre, desszertnek és takarmányként is felhasználják, egyes fajtákból sört főznek, illetve van amelyiket rostjáért termesztenek- zsákszövetet készitenek belőle, vagy fűtőanyagként is hasznositják:

A rothadt gyümölcsöket és a banánhéjat pasztává keverik. Ehhez a keverékhez Angliában fűrészport, míg Afrikában szárított banántörzsmorzsalékot kevernek. Az anyagot briketté préselik és negyven Celsius fokon szárítják — kemencében vagy egyszerűen a napra kitéve.

Remélem tetszett:-)                 Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lifetenerife.blog.hu/api/trackback/id/tr9217916881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása